- 7 August 2015
- |Noutati
- | 0
- 2,318
Internetul Lucrurilor este un subiect foarte dezbatut in ultima vreme, dar nu este deloc un concept nou. La inceputul anilor 2000, Kevin Ashton punea deja bazele a ceea ce cunoastem azi sub denumirea de Internet of Things (IoT). Ashton a fost unul dintre primii care a conceput aceasta notiune.
Conceptul a fost simplu si puternic. Daca toate obiectele din viata de zi cu zi ar fi echipate cu dispozitive de identificare si ar fi conectate prin tehnologia wireless, atunci aceste obiecte ar putea comunica unele cu celalalte si ar putea fi coordonate de computere.
La acel moment, viziunea avea nevoie de suport tehnologic si imbunatatiri majore. Azi, multe din ceea ce reprezentau un obstacol atunci sunt tehnologii la-ndemana oricui. Marimea si costul dispozitivelor wireless a scazut substantial; avem chiar posibilitatea de a acorda adrese de comunicare catre trilioane de dispozitive. Deloc de neglijat este faptul ca companiile de electronice incorporeaza tehnologii wifi intr-o varietate de aparaturi.
Desi abia la inceput, tehnologia imbunatatita a reincarcarii bateriilor si incarcarea solara sunt parte integranta din orice dispozitiv. In doar cativa ani, vor exista trilioane de dispozitive conectate la diverse retele. De exemplu, laboratorul de cercetare al Cisco a scos la iveala faptul ca in 2020 vor exista mai bine de 50 miliarde de dispozitive conectate.
Internetul Lucrurilor va conecta atat lucrurile animate cat si cele inanimate
Primele incercari timide ale conectarii retelelor Internetului Lucrurilor au debutat cu conectarea echipamentului industrial. Azi, viziunea IoT a crescut si a ajuns sa conecteze totul, de la echipament industrial pana la obiecte de uz zilnic.
Cisco a dus mai departe termenul de Internet of Things (IoT) si a implementat conceptul de Internet of Everything (IoE) – care include oameni, locuri, obiecte si lucruri. In principiu, orice lucru de care poti atasa un senzor si o modalitate de conectivitate poate fi parte din noile ecosisteme conectate.
Internetul Lucrurilor utilizeaza senzori pentru colectarea de date
Obiectele fizice conectate vor avea unul sau mai multi senzori. Acesti senzori se conecteaza unul la celalalt si la sistemele care inteleg sau pot procesa datele transmise de acestia. Senzorii trimit informatii noi si date despre companii, sisteme si chiar oameni.
Internetul Lucrurilor schimba tipul de dispozitiv care comunica printr-o retea IP
Tot ce ne inconjoara are o identitate digitala si conectivitate, ceea ce inseamna ca putem identifica, monitoriza si comunica cu obiectele.
Datele IoT sunt diferite de metodele traditionale de calcul. Datele pot fi mici ca si marime si frecvente in transmisii. Numarul de dispozitive care se pot conecta la o retea este mult mai mare in IoT decat in retelele traditionale. Comunicarea intre echipamente si inteligenta extrasa din dispozitive si retea ajuta companiile sa-si automatizeze anumite procese de baza fara sa depinda de aplicatii sau servicii cloud sau centrale.
Ce inseamna pentru afacerea ta?
IoT are impact asupra fiecarei afaceri. Posibilitatea de a fi mobili si Internetul Lucrurilor schimba radical tipul de dispozitive care se pot conecta la sistemele companiei. Aceste dispozitive nou conectate aduc dupa sine un transfer de noi tipuri de date. Internetul Lucrurilor va ajuta orice companie sa castige eficienta, sa isi creasca inteligenta artificiala cu ajutorul echipamentelor din dotare, sa-si imbunatateasca procedurile si sa creasca nivelul de satisfactie al clientilor.
Exista cel putin 3 arii majore unde IoT va avea un impact rapid si pozitiv asupra afacerii tale:
Comunicarea. IoT transmite informatii oamenilor si sistemelor.
Controlul si automatizarea. Intr-o lume conectata, compania va avea vizibilitate in orice dispozitiv conectat. In multe cazuri, o afacere sau un utilizator poate sa controleze un dispozitiv de la distanta. Odata ce procesul de performanta a fost setat, acesta poate trimite alerte sau notificari si poate da chiar si raspunsuri automate.
Reducerea costurilor. Masurarea ajuta la evaluarea reala a performantei si starii de functionare a echipamentului; vei elimina astfel estimarile si cheltuielile neasteptate.
Internetul Lucrurilor ajuta companiile sa economiseasca bani, sa-si automatizeze procesele si sa aiba date si informatii noi din interiorul afacerii.
Sursa: Lopez research; photo: http://25anni.csp.it/