fbpx

Internetul Tuturor Lucrurilor (IoE) are capacitatea de a genera valoare de miliarde de dolari in sectorul public pana in anul 2020 cu ajutorul reducerii costurilor, a cresterii productivitatii si a imbunatatirii experientelor cetatenilor.

Ce este Internetul Tuturor Lucrurilor?

Este o retea conectata de oameni, procese, date si lucruri.

Oamenii: in ziua de azi, aproape toti suntem conectati cu ajutorul dispozitivelor si al retelelor sociale. Pe masura de IoE se dezvolta, ne vom conecta in moduri noi si diverse. Dispozitivele purtabile schimba deja lumea in care traim si modul in care o percepem.

Procesele: daca aplicam procesele potrivite, conexiunile devin mai valoroase intrucat informatia potrivita ajunge in locul potrivit, la persoana potrivita; totul in cel mai relevant mod cu putinta.

Datele: nu vorbim numai de date, cat si de lucruri conectate care, cu ajutorul analizei, livreaza tot mai multa inteligenta artificiala si informatii valoroase care pot duce la actiune; pe baza datelor, atat oamenii cat si dispozitivele pot ghida si ajuta in luarea de decizii corecte care vor duce la rezultate optime.

Lucrurile: obiectele fizice care sunt conectate la internet si, implicit, unele la celelalte, au acces la mai multe date, devin constiente de context si livreaza informatie pentru a ajuta atat oamenii cat si echipamentele.

Beneficiile sectorului public

Exista deja o serie de organizatii guvernamentale si agentii din sectorul public care beneficiaza de avantajele IoE prin diverse metode.

Reducerea costurilor: in Finlanda de pilda, recipientele de gunoi emit semnale cand sunt pline si trebuie golite de municipalitate; acest sistem a dus la reducerea cu 40% a costurilor.

Incasari aditionale: ecranele smart din New York, care functioneaza 24/7 ca si emitatori si receptori de informatii din oras sunt o metoda buna de generare de venituri prin publicitate.

Beneficii pentru cetateni: sistemul de Smart Parking din Nice, Franta trimite alerte catre soferi atunci cand este liber un loc de parcare, reducand astfel congestia din trafic cu pana la 30%, ridicand satisfactia cetatenilor si incasarile din parcari, si reducand in acelsi timp emisiile de carbon.

Unde se reflecta valoarea?

Productivitatea angajatilor: eficienta crescuta in ritmul de lucru al angajatilor

Aparare militara mai buna: apararea poate fi net imbunatatita prin conectarea centrelor de comanda, a vehiculelor si a proviziilor, avand astfel o privire de ansamblu mult mai clara

Reducerea costurilor: eficienta imbunatatita a lucrului si utilizarea mai inteleapta a resurselor duce la reducerea costurilor operationale

Experienta consumatorilor: timp redus, mediu mai sanatos, rezultate mai bune pe termen lung

Incasari mai mari: posibilitatea de a raspunde mai repede cererii, monitorizare mai buna si control imbunatatit

Orasele pot beneficia cel mai bine de IoE

Orasele au cel mai mare potential de a aplica IoE si de a beneficia de pe urma valorii pe care o pot retine din aplicatiile diverse pe care le pot construi si pe care locuitorii le vor privi a fi de un real ajutor si atentie la adresa stilului lor de viata.

Tehnologiile IoE pot fi implementate intr-o sumedenie de sectoare, precum: cladiri destepte, monitorizare a consumului de carburant, parcari inteligente si autonome, administrarea apei, administrarea costurilor intretinerii strazilor etc.

Cu viziune, oportunitatea oferita de IoE se poate transforma in valoare; este un moment in care este bine sa actionezi, nu sa reactionezi.

Sursa: Cisco International