fbpx

 

Guvernul Marii Britanii a facut o noua cerere pentru acces nerestrictionat in aplicatiile ce folosesc criptare de date, argumentand ca altfel nu are posibilitatea de a oferi securitatea militara de care cetatenii au nevoie.

Cererea a venit intr-un moment foarte sensibil, imediat dupa atacul de langa Palatul Westminster din 22 martie 2017, ce s-a soldat cu 4 morti si 50 de raniti. Autoritatile locale au aflat ca atacatorul, Khalid Masood, era activ pe WhatsApp la doar 2 minute inaintea atacului, conform website-ului The Hacker News.

Atacul terorist le-a oferit autoritatilor britanice un nou motiv sa acuze companiile de tehnologie pentru ca ofera teroristilor „un loc sigur”, unde se pot ascunde.

Cu aceasta ocazie s-a readus in discutie dorinta agentiilor de inteligenta de a colabora cu companii din industria tech, precum Facebook sau Apple, pentru a primi acces nerestrictionat la servicii criptate si pentru pentru a putea preveni acest gen de atacuri in viitor.

 

Incidentul din Londra nu face decat sa sublinieze inca o data conflictul existent intre securitatea nationala si confidentialitatea digitala.

Atacul de la San Bernardino din Decembrie 2015, in care actorii principali au fost FBI si Apple, a dat nastere unei aprinse dezbateri ce pare sa se fi reaprins dupa doar 15 luni.

In urma atacului armat din SUA, Departamentul de Justitie le-a cerut celor de la Apple sa scrie un cod si sa-l ofere autoritatilor pentru a putea debloca telefonul unuia dintre atacatori. Pana la urma telefonul a fost deblocat fara ajutorul celor de la Apple, insa razboiul rece dintre Washington si Silicon Valley nu se incheie aici.

De asemenea, guvernul Braziliei a blocat serviciul WhatsApp in mai multe randuri si chiar fondurile Facebook (in valoare de $11.7 mil.) pe motiv de necooperare cu autoritatile locale.

 

Tu unde te pozitionezi in balanta intimitate versus securitate nationala? Esti mai degraba in tabara celor care sustin “Ia-ti mainile de pe telefonul meu” sau de partea grupului “Luati tot ce doriti atat timp cat imi oferiti protectie”?