fbpx
STUDIU DE CAZ SECURITY & NETWORKING

Cum am asigurat conectivitate mereu activa si securitate ridicata la Olimpiada Internationala de Matematica 2018

Despre eveniment

In 2018, pentru doua saptamani, Cluj-Napoca a fost capitala internationala a matematicii, in cadrul celei de-a 59-a editii a Olimpiadei Internationale de Matematica, ce a numarat peste 700 de participanti din 100 de tari.

Am participat la indeplinirea tuturor cerintelor tehnice necesare pentru un astfel de eveniment care implica conectivitate mereu activa cu viteza stabila si securitate ridicata a intregii retele.

Cerintele organizatorilor

Pastrarea secreta a subiectelor extrase pana la publicarea lor pe site-ul oficial al olimpiadei

Acces securizat si controlat in zona de stocare a lucrarilor scanate, rezolvari ale subiectelor, pozelor si materialelor sensibile

Tunel securizat intre doua locatii distincte pentru trimiterea in siguranta a intrebarilor studentilor din timpul concursului

Acces WiFi simplu pentru intreg personalul didactic si non-didactic in sala de intalniri de peste 850 mp

Strategia si solutiile alese

Securitate (VPN + Filtre + Vizibilitate)

Doua echipamente FortiGate dotate cu licenta completa de Unified Threat Prevention, au asigurat in permanenta securitatea accesului la date si a transferului acestora in retea.

Un inginer BLADE specializat in securitate digitala a monitorizat in permanenta echipamentele si a optimizat intregul sistem pentru a indeplini cerintele organizatorilor.

O atentie speciala s-a acordat accesului in zona de stocare a subiectelor, rezolvarilor si datelor clasate drept secrete. Am avut in permanenta o vizibilitate ridicata si detaliata asupra traficului din intreaga retea care ne permitea sa observam si sa limitam cand, cum, unde si cine acceseaza orice resursa pusa la dispozitie.

Conectivitate (infrastructura fizica)

A fost nevoie de peste 200 porturi impartite in mai multe sali pentru a asigura internet echipamentelor de printing, stocare, procesare (servere), PC-uri si laptopuri. Acestea au fost pre-configurate si adaptate in momentul instalarii pentru a se potrivi cu cerintele topologiei fizice.

Acces – WiFi

Una dintre cele mai importante dorinte ale unui grup de persoane aflat la mii de km distanta de casa este accesul la internet. Sala in care organizatorii au dorit asigurarea acestei facilitati in mod gratuit, a fost una din cele mai mari sali de conferinte modulare din Cluj-Napoca.

Am fost provocati sa asiguram o calitate foarte buna a semnalului WiFi pe o suprafata de 850 mp pentru dispozitivele mobile ale participantilor.

Am ales tehnologia virtual cell oferita de Fortinet pentru a preveni problemele ce pot fi cauzate de deplasarea rapida si haotica a device-urilor in incapere, a acoperi cat mai mult spatiul, si a optimiza viteza internetului.

infrastructura-fizica
Concluzie

Daca am rezuma totul in doar cateva cuvinte am putea spune ca: am avut un overall uptime de >99.9%, nu am intampinat probleme majore de ordin tehnic, iar cele mereu neprevazute au fost rapid rezolvate datorita flexibilitatii echipei.

In urma evenimentului am dobandit capacitati atat tehnice cat si de time management: scalarea unei infrastructuri la nivel mare pe o baza aproape inexistenta sau nepregatita pentru implementari speciale, previzionarea, identificarea si rezolvarea micilor incidente in cat mai scurt timp si adaptarea intregii echipe in orice conditii.

Esti gata sa discutam despre security & networking ?


#security, #networking, #wireless, #switch, #cloud, #accespoint, #firewall, #fortinet