- 1 February 2017
- |Securitate digitala
- | 0
- 627
Criminalii cibernetici au reusit sa infecteze 123 din cele 187 de camere de supraveghere din capitala Statelor Unite ale Americii, adica peste 70% din sistemul de supraveghere ce impanzeste spatiile publice ale orasului.
Atacul a avut loc cu doar 8 zile inainte de inaugurarea lui Trump
Atacul s-a soldat cu lipsa oricarei inregistrari video in perioada 12-15 Ianuarie, conform The Hacker News.
Dupa cum se stie deja, in atacurile de tip ransomware criminalii cibernetici infecteaza orice fel de dispozitiv IoT (Internet of Things), pentru ca apoi sa ceara rascumparare in Bitcoins pentru a decoda fisierele victimei.
Se pare ca in cazul camerelor de supravegheat nu a fost platita nicio rascumparare. In schimb, specialistii au ales sa deconecteze device-urile de la Internet, apoi sa stearga software-ul si sa restarteze sistemul.
Desi camerele de supraveghere au fost repuse cu succes in sistem, in acest moment inca nu este clar daca atacul a dus la pierderea de date valoroase. Reprezentantii politiei locale au declarat pentru Washington Post ca atacul nu a avut un impact major asupra retelei de supraveghere si ca atacatorii nu au putut accesa reteaua locala.
Atacurile de tip ransomware au devenit din ce in ce mai sofisticate
Desi ransomware exista de cativa ani, aceasta amenintare a devenit abia in 2016 una din cele mai folosite metode de hacking, pentru ca aduce atacatorilor bani fara efort.
Un astfel de caz mai ciudat s-a intamplat recent, cand sute de persoane cazate intr-un hotel de lux din Austria au ramas blocati pe dinafara, dupa ce sistemul informatic al hotelului a fost virusat de criminalii cibernetici. Reprezentantii hotelului au fost nevoiti sa plateasca „recompensa” pentru a relua controlul asupra propriului sistem.
Un alt exemplu de atac non-conventional, denumit Popcorn Time, a fost conceput sa ofere victimei doua optiuni de plata a rascumpararii: fie sa plateasca direct atacatorilor, fie sa infecteze cu ransomware alte doua persoane care vor fi nevoite sa plateasca rascumparare acestora pentru a primi cheia de decriptare.
Pentru informatii detaliate despre cele mai mari atacuri cibernetice din 2016, click aici.
Update 3 feb. Agentia Nationala de Combatere a Criminalitatii Organizate din Marea Britanie a anuntat ca a arestat 2 suspecti in acest caz, un barbat britanic si o femeie din Suedia, in varsta de circa 50 de ani. Data fiind natura sensibila a datelor si a evenimentelor ce au avut loc cu doar o saptamana inaugurarii noului presedinte american, mai multe agentii au fost implicate in investigatii, printre care FBI si Serviciile Secrete. Ce doi atacatori au fost arestati in 19 ianuarie si ulterior eliberati pe cautiune pana in Aprilie 2017.
Sursa imagine: blogtrepreneur.com/tech