fbpx

Transformarile digitale din ultima vreme au un impact tot mai puternic asupra sectorului public; trendul a fost pus in miscare la nivel global si este in continua dezvoltare si crestere. Probabil ca in viitorul relativ apropiat, efectele acestuia se vor resimti si in Romania.

In sectorul public din secolul 21 cetatenii se implica tot mai mult cu ajutorul tehnologiilor digitale, iar asteptarile fundamentale pe care le au de la administratiile publice si orasele in care traiesc isi gasesc o rezolvare datorita noilor posibilitati tehnologice, care anuleaza limitarile de orice natura.

In viitorul apropiat, contribuabilii vor putea interactiona mai usor cu alesii locali, asa cum deja o fac in prezent, in Brisbane – Australia, unde cetatenii pot accesa o linie de comunicare cu municipalitatea chiar dintr-un centru comercial. Aceasta comunicare facila si furnizarea unor servicii simple si eficiente prin care oamenii pot intra in contact cu factorii de decizie confera un grad sporit de incredere asupra institutiilor publice.

Un alt exemplu de succes care a dus la imbunatatirea spatiului public este modernizarea muzeelor. In orasul american Cleveland, numarul vizitatorilor de la muzeul de arta a crescut cu 39%, dupa ce un program de modernizare a transformat exponatele in galerii multimedia, cu un acces mai larg la date istorice si informatii de context.

Un exemplu si un trend in crestere in acelasi timp este posibilitatea angajatilor de a lucra de acasa. O astfel de oportunitate contribuie nu doar la reducerea costurilor, ci si a aglomeratiei si poluarii. De exemplu, functionarii din sectorul public din Australia lucreaza de acasa, lucru care a adus guvernului o economie de 1,4 milioane de dolari australieni in fiecare luna.

Conectarea serviciilor publice cu o retea de furnizori privati ajuta comunitatile moderne sa gaseasca solutii mai ieftine pentru nevoile locale, asa cum se intampla de exemplu in orasul american Ohio, care a elaborat o retea la care au acces peste 700 de organizatii din 24 de tari. Programe care vizeaza nevoi cruciale ale comunitatii genereaza in prezent dezvoltarea unor afaceri noi si sporesc performantele din domeniul educational, datorita conexiunii care se stabileste intre scoli, universitati, muzee si biblioteci.

O comunitate digitala va genera o crestere a economiei si a veniturilor, va reduce costurile printr-o productivitate sporita si va aduce un plus de siguranta. Ba mai mult, va duce la o implicare si proactivitate mult mai mare a cetatenilor si va creste sentimentul de proprietate si gradul de implicare a acestora.

 Sursa: Cisco Romania – Bogdan Doinea